Menu:

Bestill domene og webhotell


Hvis du allerede har et domene og webhotell, kan du hoppe over denne delen. Hvis ikke, bør du nå begynne å tenke på hva slags domenenavn du ønsker.

Hvis du ønsker, kan du også utsette det å bestille domenenavn og webhotell til etter at sidene dine er ferdige.

Domene

Alle websider har et domenenavn, en "webadresse", som brukeren kan skrive inn i nettleseren sin for å komme til websiden. Eksempler på domener er www.vg.no, www.hotell.no eller www.supersiden.com


Man kan skrive inn webadressen rett inn i nettleserens adressevindu for å komme til en bestemt webside - her til VG Nett.

For å få et domene som slutter på .no må du være registrert som firma i Brønnøysundregistrene, slik at du har et organisasjonsnummer. (Klikk her for å lese mer om å registrere firma.) Adresser som slutter på .no hører til det norske nasjonale toppdomenet. (Svenske sider slutter på .se, danske på .dk og så videre.)

Dersom du ikke har et organisasjonsnummer, kan du få en adresse på det internasjonale .com domenet, eller på .org domenet hvis du driver non-profit virksomhet.

Det finnes også billigere domener som slutter på .biz, .tv, .as og lignende. Jeg vil ikke anbefale deg å registrere på disse domenene, selv om du sparer en hundrelapp eller to på kort sikt. Faktum er at disse domenene nedprioriteres i søkemotorene, slik at du kommer til å få mindre trafikk til siden din med et slikt domene.

Skal du lage en side på norsk rettet mot et norsk publikum, får du de beste forutsetninger for å lykkes med et .no domene. Skal du lage en side som retter seg mot et internasjonalt publikum, bør du i stedet velge et .com domene. Er du ikke registrert som firma, og heller ikke ønsker å gjøre en slik registrering, kan du til nød lage en norsk side med .com-adresse.

Hva skal domenet hete?

De fleste gjør ett av to når man skal velge domenenavn: Enten velger man sitt eget firmanavn, eller så velger man et ord som betyr noe som har sammenheng med det siden handler om.

Skal man lage en markedsføringsside for blomsterbutikken Prestekragen, vil førstevalgene derfor typisk være www.prestekragen.no eller www.blomster.no Siden Prestekragen sikkert ikke er den første blomsterbutikken i Norge som har hatt ideen med å kjøpe domene på ordet "blomster" er det sannsynlig at dette domenet allerede er opptatt. Prestekragen kan da velge mellom www.prestekragen.no (hvis dette er ledig) og andre alternativer, for eksempel www.blomsterbutikk.no eller www.blomster-butikken.no

Antagelig vil blomsterbutikken Prestekragen ønske å kjøpe www.prestekragen.no Skulle dette domenet allerede være opptatt, må man bli mer kreativ. For eksempel kan Prestekragen se om domenene www.prestekragen-blomster.no eller www.prestekragenoslo.no er ledige. Man kan også vurdere www.prestekragen.com, selv om det beste altså er et .no-domene av hensyn til søkemotorene.

Ettersom web etter hvert er blitt forretningskritisk for bedrifter, ser vi ofte at selskaper faktisk venter med å registrere firmanavn i Brønnøysund inntil man har sjekket om domenenavnet er ledig. Er ikke førstevalget for navn ledig som domene, velger man så heller et alternativt firmanavn, slik at man kan få firmanavnet sitt som domene med etternavnet .no

Driver man en ren informasjonsside, er det imidlertid like nyttig å ha en logisk betegnelse som domene, for eksempel www.slektsforskning.no, www.puddel.no eller www.veteranbil.no Man kan også vurdere en sammensetning av ord, for eksempel www.jazzentusiasten.no eller www.raskesykler.no

Driver man en markedsføringsweb, kan det også være gode grunner til å velge et logisk domenenavn fremfor et firmanavn. Noen faktiske, norske suksesshistorier rundt dette er blant annet nettstedet www.neglesopp.no som en medisinsk leverandør etablerte for å markedsføre sitt middel mot neglesopp, og www.jegviljobbemedtaxfree.no, som rekrutteringsselskapet etablerte når nye stillinger på Avinors flyplasser skulle bemannes.

Det er de senere årene blitt mulig å registerere domenenavn med de norske tegnene æ, ø og å, slik at det nå er mulig å registrere www.tørst.no eller www.åmot.no Jeg vil imidlertid advare deg mot dette, da det krever en spesiell tilleggskode i nettleseren for å skrive inn æ, ø og å i domenefeltet, og det er langt fra alle som har dette tillegget. Det er derfor en del som ikke vil kunne komme til disse domenene direkte.

Våre råd for domenenavn er som følger:

Oppgave

Finn fram til et passende domenenavn som er ledig. Du kan lete deg fram ved å søke på denne siden: www.uniweb.no

Velg riktig webhotell

Når du skal drive et nettsted, må du ha en plass på en webserver et sted i verden der sidene dine rent fysisk kan ligge. En slik server kalles et webhotell.

Det er ofte de samme selskapene som registrerer domener som også tilbyr webhotell.


Alle websider på ligge på en webserver som er koblet til internett. Selskaper som driver slike servere kalles webhoteller. (På bildet ser du en serie webservere.)

Hvor dyrt ditt webhotell er, kommer an på hvor stor plass du trenger. De aller færreste trenger mer enn den minste hotellstørrelsen, som vanligvis er på rundt 50 MB. Dette gir deg godt rom for inntil ca 100 websider med en normal mengde bilder, og trenger du mer kan du eventuelt oppgradere etter hvert. (Har du mer enn 100 sider på nettstedet, vil det også være en indikasjon på at du bør vurdere en CMS-løsning i stedet for å lage flate sider som du har liggende på et webhotell.)

Som regel følger det også e-post adresser med domenet. Som regel er det en god idé å ta med e-post adresser sammen med webhotellet, slik at du også kan få ditt eget domenenavn som mailadresse. Med mindre du har mange ansatte, holder det med det minste antall mailadresser (typisk 5). Kjøper du domenet www.raskesykler.no kan du da for eksempel få mailadressen tor@raskesykler.no

På de fleste webhoteller kan du også sette opp din mailadresse som en såkalt "catchall-adresse". Har du domenet raskesykler.no, betyr dette at mail til alle adresser som slutter på @raskesykler.no kommer til deg. Dermed kan du operere med adresser som post@raskesykler.no, annonse@raskesykler.no, salg@raskesykler.no og mange, mange andre uten å betale noe ekstra.

Oppgave:

Hvis du ikke allerede har serverplass og mail, registrer det domenet du har valgt deg, og bestill samtidig et webhotell og mailadresser.

Du registrerer domenet ved å søke opp domenet du har valgt og så velge de alternativene du ønsker for webhotell, e-post etc. Klikk her for å starte.

(Hvis du ønsker å benytte en annen domeneregistreringstjeneste i stedet for å følge linken over, er det helt i orden.)Gå videre: Bygg strukturen på din webside
Eller: Gå tilbake til oversikten