Menu:

Grunnleggende om CSS


I forrige kapittel fikk du en innføring i grunnleggende HTML. HTML som kodestandard er like gammelt som web'en selv. (World Wide Web ble oppfunnet i 1993, av Tim Berners Lee.)

I dette kapittelet skal vi se på et nyere tillegg til HTML, nemlig CSS. CSS står for "Cascading Style Sheets", og CSS er faktisk funnet opp av en nordmann. Han heter Håkon Wium Lie, og er utviklingsdirektør i Opera Software. CSS er i dag en del av den globale HTML-standarden.

Hvorfor CSS?

Når man lager websider kun i HTML, så definerer man jo teksttyper, bakgrunnsfarge, tekstfarger osv. inne i hvert enkelt dokument. Ulempen med dette er som følger: Hvis man lager seg et nettsted med 100 forskjellige sider, så er for eksempel bakgrunnsfargen på sidene definert 100 forskjellige ganger, inne i hvert enkelt dokument.

Hvis man bestemmer seg for å forandre for eksempel bakgrunnsfargen på websidene sine, så må man da gjøre 100 forskjellige endringer, inne i 100 forskjellige dokumenter.

Når man i stedet benytter CSS, så flytter man denne definisjonen ut av det enkelte dokument, og definerer det i stedet kun på ett sted, i den filen som kalles CSS-filen. Dermed kan man også enkelt forandre bakgrunnsfarger, tekststørrelse etc. bare ved å gjøre en enkelt endring.

CSS-filen

Du husker sikkert fra forrige kapittel at HTML-filer alltid må ha etternavnet .html. På samme måten må CSS-filer alltid ha etternavnet .css.

Utover dette er CSS-filer bare filer som er skrevet med et enkelt tekstprogram (for eksempel Notisblokk/Notepad) men der innholdet er bestemte koder. CSS-filen på en webside kalles også ofte for "stilsettet" på websiden.

Eksempel på hvordan en del av en CSS-fil kan se ut finner du under:

Denne koden viser blant annet hvilken font som skal brukes i teksten på siden (Verdana), og hvilken farge bakgrunnen skal ha (den fargen som angis som #f4f4f4 - mer om fargeangivelser under).

Når du skal lage dine egne sider, kan du bruke noen av de standard malene (= HTML-filene) og stilsettene (= CSS-filene) som finnes i Web For Alle. Det er likevel greit å vite litt om CSS slik at du kan gjøre endringer i standardfilene hvis du ønsker.

Farger på web

På web angis farger med en helt spesiell kode, som kalles en "heksadesimal kode". Denne koden består av det internasjonale nummer-tegnet (#) fulgt av seks bokstaver eller tall. Forskjellige farger har forskjellige tall og bokstaver. For eksempel er koden for hvit slik: #ffffff og koden for signalrød er slik: #ff0000.

Over ser du noen eksempler på fargekoder. NB! Husk at tegnet # alltid må skrives inn foran nummeret på bildet når du angir farge.

Du finner flere fargekoder om du klikker på linken under (koden står i spalten som heter "Heksadesimal"):

Liste over fargekoder på norsk

I First Page 2006 kan du også velge farger ved å klikke på et fargekart.

Vil du vite mer?

Hvis du syns CSS er spennende og ønsker mer kunnskap om dette emnet, anbefaler vi deg disse nettressursene:

Om CSS på oppslagsverket Wikipedia (på norsk)
En introduksjon til CSS av Lars Marius Garshol (på norsk)
Skritt for skritt innføring i CSS på W3Schools (på engelsk)


Gå videre: Last ned First Page 2006
Eller: Gå tilbake til oversikten