Menu:

Slik bruker du verktøyet


For å gå videre må du nå ha First Page 2006 installert på din PC. Hvis du ikke alt har gjort det, kan du laste ned programmet fra denne siden.

Slik starter du programmet

Når programmet er installert, kan du starte programmet på to forskjellige måter:

  1. Ved å dobbeltklikke på ikonet på skrivebordet som ser slik ut:
  2. Ved å klikke på "Start", deretter "Programmer", deretter "Evrsoft First Page 2006" og deretter "Evrsoft First Page 2006" enda en gang.

Det spiller ingen rolle hvilken av de to metodene du foretrekker.

Når programmet starter får du opp et vindu som ser ut som vist på figuren under. Dette vinduet skal du i første omgang bare lukke ved å klikke der pilen viser:

Hovedelementene i programmet

Du kommer nå inn i selve programmet. Skjermbildet har nå flere komponenter, som du ser vist på figuren under:

Kodefeltet er hovedfeltet der du arbeider. Mappefeltene viser hvilken fil du arbeider med (velger du en hovedmappe i mappefelt 1, kommer filene i mappen opp i mappefelt 2).

Menylinjen og verktøylinjen gir deg menyvalg når du arbeider med koden, og forhåndsvisningsfeltet gir et inntrykk av hvordan den HTML-koden du skriver inn vil se ut.

Fargevelgeren lar deg enkelt plukke en fargekode til bakgrunn, tekst etc.

Programmet kommer automatisk opp i enkel modus (= "Easy mode"). Når du blir ekspert i programmet kan du eventuelt klikke på knappen "Switch" på menylinjen og stille om visningen til mer avansert modus. Vi anbefaler at du arbeider i enkel modus til å begynne med.

(Skulle du forandre modus og angre på dette, kan du eventuelt klikke på "Options" på menylinjen og stille tilbake til enkel modus.)

Elementene i koden

En HTML-side har to hovedelementer i koden: HEAD-elementet og BODY-elementet.

I First Page 2006 ser de to elementene slik ut:

HEAD-elementet omfatter alt som står mellom kodene <HEAD> og </HEAD>. Den mest synlige delen av HEAD-elementet er den såkalte TITLE-koden, som kommer mellom kodene <TITLE> og </TITLE> inne i HEAD-elementet. Det som står inne i TITLE-koden er det som kommer opp øverst i den blå stripen på toppen av brukerens nettleser:

BODY-elementet omfatter alt som står mellom kodene <BODY> og </BODY>. Det spiller ingen rolle om man skriver HTML-kodene med store eller små bokstaver. <BODY> og <body> er altså akkurat det samme.

HEAD-elementet inneholder informasjon om siden, men som ikke synes selve siden. Alt som synes på selve siden står inne i BODY-elementet. Når du skal begynne å lage innhold på din side, må altså alt komme inne i BODY-elementet.

Legge inn innhold

Du kan nå skrive litt tekst inn i BODY-elementet i First Page 2006, bare for å teste. For å lagre teksten klikker du på "File" og deretter "Save as" i menyen. Du kan for eksempel lagre siden med filnavnet "test.html". Husk at alle HTML-filer må ha filnavn som slutter på .html

For å se hvordan filen blir seende ut, kan du starte nettleseren din (for eksempel Internet Explorer), klikke på "Fil" og deretter "Åpne" i menyen og så finne igjen filen ved å klikke på "Bla igjennom"/"Browse":

Antagelig vil din side nå se omtrent slik ut:

Oppgave:

Lag en prøveside i First Page 2006 ved å følge oppskriften over. Åpne filen i nettleser (Internet Explorer) for å se hvordan den blir seende ut.

Ting å prøve ut

Du kan nå prøve ut forskjellige ting med filen "test.html" i First Page 2006. Prøv for eksempel noe av det følgende:Lag en overskrift

Lag en overskrift på testsiden din ved å skrive inn følgende kode:

      <H1>Dette er en overskrift</H1>

H1 er HTML-koden for den største overskriften. (H2 er den nest største, deretter H3, H4 og H5 i synkende rekkefølge. Som regel bruker man kun H1, H2 og H3.)

I stilsettet til din mal kan du styre hvordan de forskjellige overskriftene skal formateres - hvor store bokstavene skal være, hvilken farge de skal ha etc. Men i denne prøven kan du bare se på hvordan overskriften blir seende ut når du bare koder den som H1 uten å ha et spesielt stilsett definert.

Når du skriver inn overskrift ser det slik ut i koden:


Slik blir det i den ferdige siden:Sett inn et bilde

Plasser markøren der i teksten hvor du ønsker å plassere bildet. Klikk så på denne knappen på menylinjen i Fist Page 2006:

Velg "Insert Image Quickly" og finn så en passende bildefil på din egen PC:

Klikk så "Åpne".

Koden ser nå omtrent slik ut:

Den ferdige siden ser for eksempel slik ut:Lag en farget bakgrunn

Bakgrunnsfarge kan defineres i et stilsett (en medfølgende .CSS-fil), eller det kan kodes direkte som en del av <BODY>-koden. For å gjøre dette skriver du inn et tillegg til selve BODY-koden, slik at hele koden blir slik:

      <body bgcolor="#ff99ff">

Tilleggskoden BGCOLOR står for "background color", altså "bakgrunnsfarge". Som vi har sett på tidligere, angis farger i HTML som en kode med #-tegn og seks bokstaver/siffer. Koden i eksempelet over er rosa. Du kan finne en hvilken som helst annen farge ved å peke i fargevelgeren:

I First Page 2006 ser det slik ut når man legger inn farge på bakgrunnen (den røde ruten viser hvor koden er endret):

Når siden vises i nettleser ser dette slik ut:Lag en lenke

First Page 2006 har en egen knapp for å sette inn lenker i koden. Denne knappen ser slik ut:

Når du klikker på denne knappen får du opp en boks som kan fylles ut slik figuren viser:

Vær oppmerksom på at du må skrive en tekst inne i koden for å få en fungerende lenke.

Koden kommer inn i First Page 2006 slik som dette:

      <a href="http://www.vg.no"></a>

Du må nå skrive inn en tekst foran </a> slik at lenken blir aktiv:

     <a href="http://www.vg.no">Klikk for å gå til VG</a>

Det er først når du har skrevet inn en slik tekst (som her: "Klikk for å gå til VG") at lenken blir synlig. Hvis du glemmer å skrive en slik tekst, vil lenken ikke bli synlig på websiden.
Prøv deg fram

Ikke vær redd for å eksperimentere i First Page 2006. Så lenge du passer på å lagre forskjellige filer med forskjellige navn, kommer du ikke til å ødelegge noe du har gjort fra før. Sider du ikke er fornøyd med, kan du jo bare slette senere.

Hvis du forstår engelsk, kan du også klikke på knappen "Help" i programmet. Knappen ser slik ut:

Denne knappen gir deg tilgang til en rekke engelske veiledningstekster i programmet. I tillegg finner du svar på mange spørsmål på den siden i Web For Alle som heter Ofte stilte spørsmål

Oppgave:

Prøv deg fram med forskjellige funksjoner i First Page 2006. Husk at du må lagre før du oppfrisker siden i nettleseren (Internet Explorer) for at de siste endringene skal synes.

Du kan også gå direkte til denne siden for å tilpasse maler, dersom du allerede har lastet ned en standardmal: Tilpass standardmal du har lastet nedLangvarig bruk av First Page 2006

Når du har brukt First Page 2006 i mer enn 1 måned, vil du få opp en skjerm som dette når programmet startes og avsluttes:For å fortsette å bruke programmet gratis, behøver du bare å vente til knappen "OK" blir aktiv, og så klikke på denne.

Hvis du ønsker å oppgradere til en betalt versjon vil du få mer tilgjengelig funksjonalitet i programmet enn i dag, og du vil få en livstidslisens på programmet. I tillegg kan du få tilgang til egne malbibliotek mm. Det koster USD 60 (ca NOK 350) å oppgradere til full versjon av programmet, eller USD 90 (ca NOK 500) for programmet + tilgang til malbibliotek.

Les mer om oppgradering her.

Gå videre: Standardmaler
Eller: Gå tilbake til oversikten