Menu:

Testing og feilretting


Du har nå lagt dine websider på internett, og tiden er inne for å kontrollere at alt fungerer som det skal.

Mens du lagde websidene dine, arbeidet du lokalt på din egen maskin. Nå som websidene er lagt på internett, er det nødvendig å kontrollere at alt fungerer greit også når filene ligger på web.

Slik gjør du:

1. Start din nettleser (Internet Explorer, eller en annen nettleser dersom du foretrekker det.)

2. Skriv inn ditt domene i adresse-feltet på nettleseren (der hvor det står "www.vg.no" i eksempelet under, skriver du i stedet www.dittdomene.no):

3. Klikk deg gjennom alle sidene dine, og sjekk at alt ser riktig ut.

Slik retter du mulige feil

Hvis du skulle oppdage at noe ikke fungerer, så se om du finner feilen her:Bilder mangler

Dette er en klassisk feil, som vanligvis skyldes ett av følgende:
A. Du har glemt å laste opp bildefilen på internett.
B. Du har lastet opp bildefilen i feil mappe.
C. Du har valgt en gal mappeangivelse da du satt inn bildet i siden.

For å finne ut hva feilen skyldes, gjør følgende:

1. Høyreklikk på det røde krysset som angir at bildet mangler.
2. Velg "Egenskaper". Du får da opp et felt som ser omtrent slik ut:

3. Den røde rammen viser hvordan nettleseren tolker bildefilens adresse. Da du satt inn bildet, valgte du bare mappen og filnavnet. Selve webadressen legges til fordi filene nå ligger på web.
4. Kontroller at en bildefil med riktig navn ligger i den mappen som er angitt. (I eksempelet vist over, må bildet "mann.jpg" ligge i den mappen som heter "Web".)

For å rette: Sørg for at en bildefil med riktig navn ligger i den mappen som er angitt - eller rett mappeangivelsen i koden dersom denne er feil.Lenker til egne sider virker ikke

Hvis filer er flyttet fra en mappe til en annen, kan linker som fungerte riktig på din maskin lokalt bli feil på internett. Sjekk i så fall følgende:

1. Høyreklikk på den lenken som ikke fungerer.
2. Velg "Åpne i nytt vindu"
3. Sjekk hva som står i adressefeltet i nettleseren:


(I eksempelet over må det ligge en fil som heter "2plan.html" i den mappen som heter "Web". Hvis ikke, vil ikke linken fungere.)

For å rette: Last opp riktig fil i den mappen som er angitt i lenken, eller forandre eventuelt lenken i koden, dersom denne er feil.Lenker til andre websider virker ikke

Kontroller også at alle dine eksterne lenker fungerer. Dette kan du gjøre ved å klikke på lenkene manuelt og sjekke at du kommer til riktig side. Sjekk også at lenker til andre sider åpnes i nytt vindu, hvis du ønsker dette.

Hvis lenker ikke fungerer, sjekk følgende:
1. Høyreklikk på den lenken som ikke fungerer.
2. Velg "Åpne i nytt vindu"
3. Sjekk hva som står i adressefeltet i nettleseren:


(I eksempelet over går lenken til www.vg.no.)
4. Kontroller at lenken er skrevet riktig.

Hvis du ikke har skrevet webadressen feil i koden, så kan det tenkes at den eksterne websiden du lenker til har serverproblemer. Dette er imidlertid svært sjeldent. Mistenker du at dette er tilfelle, kan du vente en dag eller to og så sjekke lenken igjen. Er siden fortsatt ikke tilgjengelig, bør du vurdere å fjerne lenken.

For å rette: Skriv webadressen riktig i koden hvis den var skrevet feil. Fjern lenken dersom den websiden du skulle lenke til ikke fungerer lenger.Deler av siden er borte

Dette er ikke en feil som kommer fordi siden ligger på internett, men dette ville også vært synlig mens sidene lå på din egen PC. Det kan imidlertid tenkes at du ikke sjekket alle filene før du lastet opp websiden til internett.

Denne feilen er enklest å sjekke lokalt på din egen PC. Da gjør du følgende:

1. Åpne filen der ting mangler i First Page 2006.
2. Scroll nedover til det siste innholdet som er synlig.
3. Sjekk om det er en feil i koden på dette stedet, for eksempel at det mangler en hake på en HTML-kode, slik at den ikke er blitt avsluttet riktig.

For å rette: Rett opp koden på din egen PC, lagre filen og last den opp til internett på nytt. (Pass på at du legger den i riktig mappe når du laster opp kun en enkelt fil og ikke hele "speilet".)Eventuelle andre feil

Vi ønsker å legge opp rettinger til andre feil også på denne siden. Hvis du opplever en feil som ikke er beskrevet over, send en e-post til feil@webforalle.no. Husk å sende med webadressen til den siden der feilen forekommer.Nå som websidene dine ligger ute på internett er tiden inne for å tenke på hvordan du skal markedsføre sidene dine. Dette er tema for neste kapittel av Web For Alle.

Gå videre: Markedsføring av dine websider
Eller: Gå tilbake til oversikten