Menu:

Gratis lenker


Den enkleste måten å få trafikk til sine nye websider på, er å sørge for at andre websider lenker til deg. Ikke bare sørger dette for at du får mer trafikk direkte; det bedrer også din rangering i Google - spesielt hvis de som lenker til deg allerede har høy "page rank".

Ekspert-tips: Page rank

"Page rank" er en vurdering som inngår i Googles automatiske vurdering av din side. "Page rank" settes som et tall mellom 0 og 10, der 10 er best. Svært få websider har 10 i "page rank" - Google selv er en av disse. Store internasjonale universiteter har 9, Universitetet i Oslo har 8, Trondheim Kommune har 6. De fleste norske bedrifter har 2 eller 3.

"Page rank"-tallet sier noe om hvor viktig websiden er for web'en generelt. Det er alltid et mål å prøve å få så god page rank som mulig, fordi "page rank" er med på å bestemme hvor høyt opp din side plasseres i søketreff (mer om dette i kapittelet om gratis trafikk fra søkemotorer).

Det er flere faktorer som inngår i bestemmelsen av "page rank" - hvor mange år nettstedet har eksistert er en av disse vurderingene. Et nytt nettsted vil derfor som regel ha "page rank" på 0. Men her er trikset det er nyttig å kjenne: Når en webside med høyere "page rank" lenker til din side, bedrer det "page rank" på din side.

Det lønner seg derfor å få nettsteder med høyere "page rank" til å lenke til deg. Du kan enkelt sjekke hvilken "page rank" en side har med for eksempel dette verktøyet: Sjekk page rank (online verktøy).

Noen av de tjenestene som pleier å ha gode "page rank"-tall er de seriøse katalogtjenestene. Her i Norge har for eksempel Kvasir page rank 7 og Startsiden page rank 6. En lenke fra en slik katalogtjeneste vil derfor ha betydning for både trafikk og rangering.

Å få en oppføring på Kvasir koster penger (vi kommer tilbake til dette i kapittelet om Annen markedsføring). Startsiden oppretter imidlertid gratis lenker, dersom du kan overbevise deres redaksjon om at siden din fortjener en oppføring.

En lenke fra Startsiden har stor betydning - Startsiden er norges tredje største nettsted, og har over 1,3 millioner brukere hver uke.

Slik gjør du:

  1. Gå til Startsidens kategorioversikt
  2. Finn den kategorien der en lenke til din webside kan passe. (Velg en så presis underkategori som mulig.)
  3. Gå nederst på den siden du har valgt.
  4. Klikk på lenken "Tips oss".
  5. Fyll ut skjemaet. (Pass spesielt på å skrive en god beskrivelse av websiden din.)

Husk at det er helt opp til Startsidens redaksjon om de vil opprette en lenke eller ikke.

Andre ting du kan prøve er følgende:


Ekspert-tips: Ikke kjøp "1000 lenker for $9.99"

Det finnes dessverre juksemakere på en mengde forskjellige områder på web, spesielt når det gjelder markedsføring av websider. En måte å jukse på er ved det som kalles "link farming", der operatører lager falske katalogtjenester med tusenvis av irrelevante lenker i et forsøk på å manipulere søkemotor-rangering.

Dette er imidlertid noe søkemotorene er klar over, og dessuten er blitt ganske flinke til å avsløre. Dersom Google ser at du har tusenvis av lenker inn til din side, men at alle de som lenker til deg har "page rank" på null, vil dette skade din egen rangering på Google.

Derfor: Sjekk "page rank" på de sidene du vurderer å be om lenker fra, og husk at tilbud om "tusenvis av lenker" som regel er forsøk på juks.


Oppgave

Arbeid bevisst for å skaffe lenker inn til din side, både fra Startsiden, fra venners websider og fra websider som retter seg mot samme brukergruppe som deg.


I neste del av Web For Alle skal vi se på hvordan du kan få gratis trafikk fra søkemotorer.Gå videre: Gratis trafikk fra søkemotorer
Eller: Gå tilbake til oversikten