Menu:

Annen markedsføring


Vi har nå sett på flere måter du kan markedsføre din webside på:

Det finnes også andre metoder du kan benytte. Her er noen av dem:

Katalog-annonsering

Det finnes flere nettkataloger i Norge som gjerne vil at du skal annonsere hos dem. I noen tilfeller kan dette være verd pengene - men i de aller fleste tilfellene er det ikke det.

En av de største problemene med katalogannonsering, er at det finnes veldig mange useriøse aktører, også kjent som kataloghaier. Noen tips for å unngå kataloghaier er:


Ekspert-tips: Varslingslisten

Det finnes faktisk et nettsted som holder øye med kataloghaier og navngir verstingene i bransjen. Dette nettstedet heter Varslingslisten, og det drives bl.a. i samarbeid med Næringslivets Hovedorganisasjon. Klikk deg inn på denne siden og se hvilke aktører som det advares mot. Du finner også nyttige tips og råd på denne siden.


Banner-annonsering

Banner-annonsering pleide å være en effektiv markedsføringskanal på 1990-tallet, men fenomenet som kalles "banner-blindhet" gjør at nettbrukere nå i større og større grad rett og slett lar være å se på annonsene på websider.

Det kan imidlertid være tilfeller hvor banner-annonsering er verd pengene, spesielt på mindre nisjemedier, som henvender seg direkte til den målgruppen du retter deg mot. (Hvis du selger strikkegarn, så har din bannerannonse bedre sjanse til å bli klikket på på nettstedet Strikking.no enn på Aftenpostens websider. I tillegg er annonseprisen antagelig langt lavere.)

Velger du bannerannonsering, så vær realistisk i forhold til hvor mye trafikk du kan forvente. Klikkrater på 0,1% regnes i dag som ganske gode (det betyr at av 1000 brukere som ser annonsen, så er det en bruker som klikker seg inn på din side).

Ekspert-tips: INMA

INMA er internettmarkedsføringsforeningen i Norge, altså sammenslutningen av alle de nettaviser og andre websider som gjerne vil selge deg banner-annonser. Det har en webside med mange gode tips, opplysninger om standardformater, nøkkeltall osv. Hvis du vurderer banner-annonsering, kan du altså få mye nyttig informasjon på INMA sin webside.


Trykte annonser

Det forbauser deg kanskje, men vanlige, trykte medier er fortsatt effektive markedsføringskanaler, også for deg som driver en webside.

En av de mest vellykkede eksemplene på dette, var annonsekampanjen som ble satt i gang da det ble tillatt å selge taxfree-produkter til reisende som landet på norske flyplasser. Dette medførte nemlig et behov for ganske mange nyansettelser i taxfree-butikker på forskjellige norske lufthavner.

I stedet for å kjøpe store trykte annonser, valgte man å legge hele rekrutteringsprosessen på web. For å skaffe besøkende til denne websiden, kjøpte man små annonser i de største avisene. Disse annonsene var bare ca 5 X 12 cm store, og de så omtrent slik ut:Denne enkle kampanjen skaffet mange tusen søknader til taxfree-butikkene ved landets flyplasser.

Det å kombinere annonsering i trykte medier med en webside, kan altså være svært effektivt.

Oppgave:

Tenk ut måter du kan bruke andre kanaler til å markedsføre dine websider. Finnes det kataloger der du bør være representert? Finnes det fagblader du kan annonsere i, på web eller på trykk? Eller kanskje du kan tenke ut helt andre ideer?

Antagelig har du nå både laget din webside, har lagt den på web, og har begynt å markedsføre den. Dette betyr at du ikke lenger holder på med å etablere websiden din, men i stedet skal drive den videre. Dette er temaet for neste kapittel i Web For Alle.Gå videre: Videre drift
Eller: Gå tilbake til oversikten