Menu:

Andre verktøy


Her er to andre verktøy som er nyttige for deg som driver et nettsted:

Sjekk kodekvaliteten med validator

World Wide web Consortium (også kjent som W3C) er den internasjonale organisasjonen som fastsetter HTML-standarden.

De har et gratis verktøy spm lar deg sjekke om koden på en side er i tråd med standardene. Du kan bruke dette til å sjekke alle slags sider som allerede ligger på web (unntatt de som er passordbeskyttet), eller du kan laste opp filer og sjekke koden på egne sider før du legger dem ut.

Mange bruker også validatoren til å kontrollere at de har fått godt arbeid fra kodere og utviklere.

Slik gjør du:

1. Klikk her for å gå til W3C's validator2. Fyll ut URL'en (= webadressen, altså for eksempel http://www.minside.no/testside.html) i utfyllingsboksen der det står "Address" og klikk på "Check" for å sjekke en eksisterende webside.

Alternativt kan du klikke på fanen "Validate by file upload" for å laste opp en HTML-fil.

3. Du får nå resultatene opp. Er det mange feil på siden får du vite antallet feil:Scroller du lenger ned på siden, vil du få feilene beskrevet en for en, og hva som må til for å rette feilene:Finnes det ingen feil på siden, skal det se slik ut:Sjekk brutte lenker

Lenker som ikke fungerer er skadelig for et nettsted. Det er en veldig dårlig brukeropplevelse for de brukerne som prøver å klikke på disse lenkene, og det gjør også at nettstedet rangerer dårligere på søkemotorer. (Google tolker brutte lenker som at nettstedet ikke er vedlikeholdt, og gir "minuspoeng" i rangeringen.)

World Wide Web Consortium har lagt ut et gratis linksjekker-verktøy som gjør det enkelt å finne brutte lenker på ditt nettsted.

Slik gjør du for å bruke dette verktøyet:

1. Klikk her for å gå til W3C sitt linksjekkerverktøy

2. Fyll ut webadressen i feltet som vises på figuren under, og klikk så på Enter-tasten:Hvis du vil at verktøyet ikke bare skal sjekke forsiden på nettstedet ditt, men alle sidene, så gjør følgende:

Kryss av for "Check linked documents recursively" og skriv så inn antall nivåer som skal kontrolleres. Ett nivå = 1 klikk unna forsiden. Har du sider, undersider og undersider under undersidene igjen, bør du skrive inn tallet 3 i denne ruten. Svært store nettsteder må skrive inn 4 eller 5.3. Du må nå vente litt mens tjenesten sjekker sidene dine (resultatene kommer opp fortløpende). Når sjekken er ferdig får du en oversikt der brutte lenker er tydelig merket med gul eller rød farge.

De brutte lenkene som er merket med rød farge, slik du ser på figuren under, bør du rette i din HTML-kode omgående.Lykke til med dine sider!